Kapcsolat

CC Caffe Club Kft.

1119 Budapest, Etele út 32C.

Mobil: 06 70 772 7577

E-Mail: cccaffeclub@gmail.com


Nyitvatartás:


Hétfő: 9-15;

Kedd: 9-13;

Szerda: 9-15;

Csütörtök: 9-15;

Péntek: 9,00-17,00.

Szombat: ZÁRVA

10 tény, amit tudnod kell a kávéról

2020.02.25.

10 tény, amit tudnod kell a kávéról

Annak fényében, hogy már a XIX. században Budapestet a kávéházak városának hívták, kijelenthetjük, hogy a kávé hazánkban nagyon népszerű, már-már nemzeti italnak is nevezhetnénk.

10 tény amit tudnod kell a kávéról - www.caffeclub.eu

Ennek ellenére vannak olyan tények, melyeket a legelhivatottabb kávérajongók sem tudnak, vagy egyenesen rosszul tudnak. Összeszedtünk néhány dolgot, melyek nemcsak a látókörünket szélesítik, de talán hozzátesznek valamit a jövőbeli kávézási szokásainkhoz.

1. Koffeinmentes kávé nem létezik

Vizsgálatok alapján kimutatták, hogy 5-10 csésze koffeinmentes kávé elfogyasztása után a vérnek egy-két csésze kávénak megfelelő koffeintartalma van.

2. A világosabb kávé erősebb

A sötét pörkölésű kávénak alacsonyabb a koffeintartalma, mint a világos pörkölésűnek. Bár a sötétebb pörkölésű kávénak erősebb, karakteresebb íze van, az erős pörkölés csökkenti a koffeint.

3. A kávé véd a betegségek ellen

Kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a kávéfogyasztás csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, pozitív hatása van a diabéteszre és a Parkinson-kórra, valamint véd a rákos daganatok kialakulása ellen. Ezen kívül javítja a fizikai és szellemi kondíciót.

4. A kávé bogyós gyümölcs

A kávébab, ahogy mi ismerjük, valójában egy cseresznyeféle gyümölcs magja, ami cserjéken nő. Minden „kávégyümölcs” két magot tartalmaz. Azért hívjuk kávébabnak, mert a babra hasonlít leginkább.

5. Az eszpresszóban kevesebb a koffein

Egy olasz eszpresszó azt jelenti „amikor valamit kikényszerítenek”. Pontosan így készül. A forrásban lévő vizet átpréselik az őrölt kávén. Ugyan egy deciliter eszpresszóban több a koffein, mint egy deciliter hosszú kávéban, ám arányaiban, ha egy-egy adagot hasonlítunk össze, az eszpresszóban egyharmaddal kevesebb a koffein.

7. A kávé illata felfrissít

Azáltal, hogy megérzed a kávé illatát, felfrissülsz. Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a kávé illata milyen hatással van az agyműködésre. Azt találták, hogy önmagában a kávé illata ugyanolyan agyi aktivitást idéz elő, mint maga a kávé fogyasztása. Továbbá arra is fény derült, hogy a kávé illatát érezve, közvetlenül ezután a koffein sokkal gyorsabban szívódik fel.

8. Kecskék fedezték fel a kávét

A legenda úgy szól, hogy a 900-as években egy kecskepásztor észrevette, hogy miután a kecskéi kávébabot rágcsáltak, „táncolni” kezdtek. Egy helyi szerzetes készített egy italt a kávébabból, megitta, majd egész éjjel ébren volt. Ez az első csésze kávé születésének legendája.

9. A koffeint szűréssel távolítják el

Gondolkodtál már azon, hogyan lesz a kávé koffeinmentes? A leggyakoribb mód a szűrés. Kivonják a vizet a kávébabból, majd ezt a folyadékot egy olyan szűrőn vezetik át, mely kiszűri a koffeint. Ezután a kávébab ismét felszívja a vizet, az ízzel és aromával együtt.

10. A különbség az Arabica és a Robusta között

A világ kávétermelésének nagy részét két kávéfajta alkotja, az Arabica és a Robusta. Az Arabica teszi ki a világtermelés 70%-át, jobb minőségű és magasabb árkategóriájú kávé. A Robustát főként az instant kávék előállításához használják fel, de ezt is lehet kapni szemes és őrölt formában. A Robusta keserűbb és kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az Arabica. Érdemes tudni, hogy a kávéfajták között is rengeteg variáció létezik.

A CC Caffe Club kávégép üzletben mindkét típusú szemes kávé, valamint ezek keveréke is megtalálható. A minőségi szemes kávé a kávézás élményének az alapja. Nézz körül a Boro kézműves szemes kávé kínálatunkban, add meg magadnak a valódi kávé élményét!

vissza