Kapcsolat

CC Caffe Club Kft.

1119 Budapest, Etele út 32C.

Mobil: 06 70 772 7577

E-Mail: cccaffeclub@gmail.com


Nyitvatartás:


Hétfő: 9-15;

Kedd: 9-13;

Szerda: 9-15;

Csütörtök: 9-15;

Péntek: 9,00-17,00.

Szombat: ZÁRVA

A kávéfőző története

2020.02.25.

A kávéfőző története

A világ minden táján fogyasztanak kávét az emberek hosszú idő óta. A kávéfőző szinte minden háztartásban megtalálható. Ez azonban nem mindig volt így.

a kavefozo tortenete - www.caffeclub.eu

A kávé élénkítő hatására nagyon régen rájöttek, ám a kávéfőzés váratott magára néhány száz évet. Az biztos, hogy az őrölt kávé forró vízben való megfőzését a törökök terjesztették el a XVI. században.

A török kávé

A törököknek már a XVI. században erőteljes kávékultúrájuk volt, náluk nyílt az első kávéház, és valójában tőlük indult világhódító útjára a kávé.

A XVI. században természetesen még nem beszélhettünk kávéfőzőről, csak kávé főzésről. Egy rézedényben főzték fel az őrölt kávét, majd így is szolgálták fel. Nagyon sokan a mai napig így fogyasztják a kávét.

Az első szűrt kávé

Úgy tűnik, hogy a XVIII. században Franciaországban valakinek elege lett a kávézaccból a csésze alján.

Az őrölt kávét vászonzacskóba helyezték, majd vízzel együtt felfőzték. Később már leforrázták a zacskóba helyezett kávét. Valójában ez volt a kávéfilter őse.

Az ipari forradalom hatása a kávé elkészítésére

A XIX. században rengeteg találmány látott napvilágot, természetesen a kávé elkészítésének tökéletesítése is ekkor kezdődött.

Az ipari forradalommal kezdődött, ekkor fejlesztették ki az első valódi kávéfőzőt, és ez a folyamat a mai napig tart.

A XIX. században többféle kávéfőző látott napvilágot, az alapelv minden esetben két egymás fölé rakott edény volt, melyet egy szűrő kötött össze, abba került az őrölt kávé. Tulajdonképpen a hagyományos kávéfőzők mind ezen az alapelven működnek.

A XIX. század közepén született meg egy francia találmány, egy olyan kávéfőző, mellyel gyors tempóban lehetett sok kávét elkészíteni egymás után. Ennek a kávéház tulajdonosok bizonyára örültek, hiszen ekkor már százával léteztek minden nagyvárosban.

Érdemes megjegyezni, hogy Budapest különösen kiemelkedő volt ebből a szempontból. Az első kávéház Budapesten már 1714-ben megnyitotta kapuit, és az évek múlásával a számuk egyre gyarapodott. A XIX. század fordulójára fővárosunkban már több mint 500 kávéház volt. Tehát ebből látható, hogy a francia találmányra, a gyors kávéfőzőre Budapesten is igen nagy volt az igény.

Az első elektromos kávéfőző

Az első elektromos kávéfőző a XX. század legelején, 1908-ban készült el. Nagy lépés volt ez a kávézás történetében.

Még éppen csak elkezdődött az elektromos áram felhasználásának vizsgálata, az elektromos kávéfőző már el is készült. Ebből világosan kitűnik, mekkora igény volt rá.

Onnantól kezdve, hogy 1908-ban megjelent az első elektromos kávéfőző, el is kezdődött a rohamos fejlődés. Néhány évtizeddel később, a század derekán már a háztartásokban is megtalálhatók voltak ezek az eszközök, hiszen az embernek mindig is igénye volt arra, hogy otthonában is el tudja készíteni a lehető legfinomabb kávét.

Az első kávégépek a XX. század végén jelentek meg. Többek között olyan cégek fejlesztették ki, mint a Delonghi, a Saeco, az AEG, a Krups.

Óriási előny számunkra, hogy napjainkban már a háztartásokra méretezett kávégépek is kaphatók. Ezek automata darálós kávégépek, hiszen mint tudjuk, akkor a legfinomabb a kávé, ha közvetlenül a főzés előtt kerültek ledarálásra a kávészemek.

Az sem utolsó szempont, hogy ezek a kávégépek annyi funkcióval rendelkeznek, hogy képesek vagyunk elkészíteni otthonunkban kávéházi kedvenceinket.

Mi a CC Caffe Club berkein belül piacvezető automata darálós kávégépeket újítunk fel azok számára, akik szeretnék otthonukba vinni a minőségi kávézás élményét.

vissza