Kapcsolat

CC Caffe Club Kft.

1119 Budapest, Etele út 32C.

Mobil: 06 70 772 7577

E-Mail: cccaffeclub@gmail.com


Nyitvatartás:


Hétfő: 9-15;

Kedd: 9-13;

Szerda: 9-15;

Csütörtök: 9-15;

Péntek: 9,00-17,00.

Szombat: ZÁRVA

A kávétermesztéstől a csészéig

2020.05.15.

A kávétermesztéstől a csészéig

Tudtad, hogy szinte az összes kávét, amit iszol, kézzel szedik? Vagy hogy a kávé árát a londoni és a New York-i tőzsde szabályozza? Az alábbiakban elmeséljük a kávé útját az ültetvénytől a csészénkig.

A kávétermesztésétől a csészéig - www.caffeclub.eu

Átlagosan fejenként három csésze kávét fogyasztunk naponta. Egyes országokban ez az érték magasabb. Hogy jut el a népszerű kávébab a csészénkig?

Termesztés és betakarítás

A kávét a Ráktérítő és a Baktérítő között termesztik, ahol az éghajlat meleg és egyenletes.

A Robustát a tengerszinten (tehát 0 méteres magasságban) termesztik. Az Arabica, ami a leggyakoribb kávébab a tengerszint feletti 500 és 2000 méter magasságban érzi jól magát. A talajnak iszapban gazdagnak, nagyon nedvesnek és jól vízelvezetőnek kell lennie. A cserjéket bokor méretűre kell metszeni, hogy kézzel könnyen lehessen szedni.

A kávébabot (ami ekkor még bogyó) leggyakrabban kézzel szedik, évente egy vagy két alkalommal, amikor a bogyók pirosra érnek. Brazília az egyetlen ország, ahol egyes esetekben géppel szedik a bogyókat.

A szedés után közvetlenül kezdődik az a folyamat, amikor a bogyóból kávébab lesz, mely vagy nedves vagy száraz módszerrel történik.

A nedves módszer

Miután az érett kávébogyókat leszedték, azonnal megkezdődik a folyamat, mely révén kávébabbá válik. Az ültetvénytől és a körülményektől függ, hogy a nedves vagy a száraz módszer választják.

A nedves módszernél eltávolítják a bogyóról a héjat és a gyümölcshúst. Ezután a kávébabot 10-24 órán át vízben fermentálják. Ez idő alatt a héjat és a gyümölcshúst komposztálják, majd talajjavításra használják fel.

A kávébab erjedése során a maradék gyümölcshús is eltűnik, valamint megnövekszik a kávé savtartalma. Ezután kiszedik a kávébabot, majd napon szárítják 2-3 hétig.

A száraz módszer

A százaz módszert azokon a területeken használják elsősorban, ahol nehéz hozzájutni friss vízhez.

A száraz módszer során a teljes bogyót, héjjal és gyümölcshússal együtt, szárítják a napon két héten át. Amikor teljesen megszáradt lefejtik róla a száraz héjat és gyümölcshúst, így szabadítják ki a kávébabot.

A fermentálás nélküli száraz folyamat gyakran édesebb ízkaraktert eredményez.

A helyszíni kóstolás

Minden kávét azonnal megkóstolnak a helyszínen, ezzel biztosítják, hogy a kávé megőrizze a kívánt ízt és minőséget.

A szárítás után a kávébabokat méret és sűrűség szerint osztályozzák. A próbakóstoláshoz világosra pörkölik, hogy el tudják dönteni az ízkaraktert. Világos pörköléssel könnyebben érezhető, hogy a kávén mennyire érződik a nap, a föld és a termesztés helye. A kóstolás után, miután eldöntötték a kávé karakterét, eladják azokat különböző kávépörkölőknek vagy a tőzsdén adják el a felvásárlóknak az egész világon.

Kávékeverékek és a pörkölés

A kávébabot az egész világon értékesítik. Egyes cégek keverékeket hoznak létre a pörkölés előtt.

Az olyan cégek, mint például a Starbucks, a Lavazza és a Pelican Rouge különböző ültetvényekről származó kávébabokat kevernek össze, hogy speciális ízt hozzanak létre. Ezután pörkölik meg a kávét.

Maga a pörkölés egy nagyon pontos folyamat, pontos pörkölési idővel és hőfokkal annak érdekében, hogy a kívánt íz jöjjön létre. A hőfok általában 190-200 Celsius fok között van. A normál kávét általában 5-10 percig, az eszpresszót hosszabb ideig, 14-20 percig, alacsonyabb hőfokon pörkölik, ettől lesz az eszpresszó sötétebb és édesebb. Minél hosszabb ideig pörkölik a kávébabot, annál több savtartalom tűnik el belőle, és annál aromásabb lesz.

A pörkölő cégek döntenek arról, hogy a kávébabból eszpresszó lesz, vagy normál kávé. Ezután vagy eszpresszóra szánt kávébabként, vagy normál kávébabként, vagy készre őrölt kávéként csomagolják, majd értékesítik ezeket az egész világon.

Így kerül az üzletek polcaira a kávé, majd így kerül a csészédbe.

Nézz körül a CC Caffe Club Boro kézműves szemes kávé kínálatában! Többféle kávékeverék is rendelkezésre áll, hogy biztosan megtaláld az ízlésednek megfelelőt.

vissza