MenüBelépek
Használt felújított kávéfőzők garanciával! Szaküzlet: 1119 BUDAPEST, ETELE ÚT 32C.

Termékkategóriák

Így optimalizáld a kávé ízét!

2020.06.10.

Így optimalizáld a kávé ízét!

A következő sorokban segítünk a kávé ízének optimalizálásában, hogy a kávéfogyasztás valódi élmény legyen számodra.

Így optimalizáld a kávé ízét!

A kávéfajták rendkívül sok egyedi jelleget mutatnak, mely függ a termesztés helyétől, a szárítási módszertől, a kávébab fajtájától és a pörköléstől. Ezen kívül azonban van egy sor tényező, mely befolyásolja a végeredményt, és ezek főként rajtad múlnak.

Mi kell az optimális íz eléréséhez?

A kávébab fajtáján és eredetén kívül számos tényező befolyásolja a kávé ízét.

Ilyen tényezők a víz hőmérséklete, a kávébab őrlésének módja, az extrakció ideje, tehát az az időintervallum, mialatt az őrölt kávé a vízzel keveredik, valamint az, hogy milyen kávékészítési technológiát alkalmazol.

Az összes összetevő egyaránt fontos, ha igazán finom kávét akarunk kapni.

A víz óriási ízkülönbségeket eredményez

Egy csésze kávé 98,8 százalékban vízből áll, ezért roppant fontos, hogy a kávéfajtát és a pörkölés típusát a víz keménységéhez igazítsuk.

Hazánk nagy részén kemény a víz. Minél keményebb a víz egy területen, annál inkább előnyben kell részesíteni a sötét pörkölésű kávét, mivel ez megkönnyíti a kemény víz átáramlását a kávén, ezzel egyidejűleg a legjobb aromát nyújtja.

Amennyiben kemény a víz, ám mégis világos vagy közepes pörkölésű kávét szeretnél felhasználni, akkor javasolt tisztított vizet, vagy palackozott vizet használni a kávékészítéshez.

Vezetékes víz esetén azonban a világos pörkölésű kávét azokon a területeken érdemes fogyasztani, ahol lágyabb a víz.

Érdemes tudnod, hogy milyen víz van ott, ahol laksz, ha valóban optimalizálni szeretnéd a kávé ízét.

Ezen kívül a víz hőmérséklete is fontos. Amennyiben olyan kávékészítési módszert alkalmazol, ahol befolyásolni tudod a víz hőmérsékletét, akkor figyelj rá, hogy az 92 és 96 Celsius fok között legyen. A forrásban lévő víz megégeti a kávét.

Ezért nagyszerű ötlet, ha automata darálós kávégépet használsz, mert ezek a kávégépek optimális vízhőmérséklettel készítik a kávét. Többek között ezért sokkal ízletesebb, mint a hagyományos kávéfőzők révén készített kávé. A CC Caffe Club kávégép áruházban rengeteg márkás felújított automata darálós kávégép közül választhatsz.

A kávé adagolása

Amikor kiválasztottad a kávét, ami ízlésed szerint való és az igazodik a víz keménységéhez, ami az otthonodban van, még mindig van mire figyelned, hogy megfelelő minőségű kávé legyen a végeredmény.

Az egyik fontos tényező ezek közül a kávé mennyisége. A kávé adagolása függ attól, hogy milyen típusú kávét készítesz. Eszpresszóhoz 7-9 gramm kávét használj fel, plusz 30-40 milliliter vizet. Ha kannában főzöl hosszú kávét, akkor 60 gramm kávét használj fel egy liter vízhez. Ez az adagolás a hagyományos kávéfőzők esetében is alkalmazható.

Sokan a hosszú kávéhoz egy extra mérőkanállal hozzátesznek annak érdekében, hogy az erősebb legyen. Nem lesz az! Csak az íze lesz keserűbb. Ha ezzel az adagolással nem érzed elég erősnek a kávét, akkor válts át egy másik kávéfajtára vagy egy másik márkára.

A kávé adagolásával kapcsolatban szintén meg kell jegyeznünk, hogy az automata darálós kávégép a legjobb megoldás arra, hogy pontosan ki tudd mérni a tökéletes mennyiséget, illetve a kávégép kiméri helyetted. Ezzel nem tudsz tévedni. Amennyiben úgy gondolod, hogy nincs lehetőséged egy príma automata darálós kávégépre otthon, akkor nézz körül a CC Caffe Club kínálatában, ahol használt, felújított, márkás automata darálós kávégépek várnak roppant kedvező áron.

A kávé őrlése és az extrakció ideje

Az őrlés meghatározása, tehát, hogy a kávé durvára vagy finomra legyen őrölve elengedhetetlen abból a szempontból, hogy a víz mennyi idő alatt „fut át” a kávén.

Az őrlés típusát annak megfelelően válaszd ki, hogy eszpresszót, hosszú kávét (kávéfőzőben) vagy hosszú kávét kannában szeretnél készíteni.

Az eszpresszóhoz finomra őröld a kávét, hiszen ez lehetővé teszi, hogy a víz hosszabb időn át haladjon át a kávén. Kannában főzött kávé esetén durvára őrölt kávét használj! Kávéfőzővel történő kávékészítés esetén pedig valahol a kettő között legyen az őrlés típusa. Minél jobb minőségű a kávéőrlőd, annál egyenletesebb lesz az őrölt kávé, ami befolyásolja a végeredményt.

Természetesen az egésznek éppen az a lényege, hogy megfelelő legyen az extrakció ideje, tehát amíg a víz átáramlik a kávén.

Hagyományos kávéfőző esetén a víz átpréselődik a kávén, pontosan ez adja a különbséget egy kávégéppel szemben, ahol a víz lassabban áramlik át, ezáltal kapja meg az ízt. Pontosan ezért nem tudod otthon „leutánozni” kedvenc kávéházad kávéját, hacsak nem rendelkezel egy automata darálós kávégéppel. Ezeken a gépeken általában 19 bar nyomással áramlik át a víz a kávén, ahelyett, hogy átfutna rajta, mint a hagyományos kávéfőzőkben. Pontosan ez erősíti fel a kávé aromáját.

Tárold megfelelően a kávét!

A kávé ízének optimalizálásában az utolsó fontos tényezőhöz érkeztünk, a kávé megfelelő tárolásához.

A kávé sötét, hűvös, száraz helyen érzi jól magát. Minél jobban eltérünk ettől, annál gyorsabban elveszíti aromáját. Tartsuk átlátszatlan, légmentesen záródó edényben, lehetőleg szekrényben, fénytől védve.

A kávébab lefagyasztása is jó módszer, de vegyük figyelembe, hogy a kávébab könnyen felszívja a nedvességet és a szagokat, tehát nagyon fontos, hogy jól lezárt csomagban vagy dobozban kerüljön a mélyhűtőbe.

Tehát, a fentiek értelmében, ha tudod, mennyire kemény a víz, ahol élsz, és ahhoz igazítod a kávéfajtát és a pörkölést, akkor hamarosan olyan kávét ihatsz, ami a legjobban megfelel az ízlésednek. Gondolj az őrlés minőségére, a víz hőmérsékletére és a kávé adagolására! Mindez együttvéve azt eredményezi, hogy fenomenálisan jó kávét ihatsz, és büszkén láthatod vendégül kollégáidat, barátaidat is.

Nem túl egyszerű mindenre figyelni, ám óriási könnyebbség, ha van otthon egy automata darálós kávégéped, mely a nagy részét automatikusan „elintézi” helyetted. Szerezd be a saját automata darálós kávégépedet a CC Caffe Club kínálatából, és élvezd azt a fantasztikus kávét, amit megérdemelsz!

vissza

Kapcsolat

CC Caffe Club Kft.

1119 Budapest, Etele út 32C.

Mobil: 06 70 772 7577

E-Mail: cccaffeclub@gmail.com


Nyitvatartás:


Hétfő: 9-15;

Kedd: 9-13;

Szerda: 9-15;

Csütörtök: 9-15;

Péntek: 9,00-17,00.

Szombat: ZÁRVA

Megosztás

Kiemelt termékek

Saeco Incanto Sirius …

Saeco Incanto Sirius kávégép Nettó ár: 85 000 Ft
Bruttó ár: 107 950 Ft

Saeco Magic új menüs …

Saeco Magic új menüs kávégép Nettó ár: 60 000 Ft
Bruttó ár: 76 200 Ft