MenüBelépek
Használt felújított kávéfőzők garanciával! Szaküzlet: 1119 BUDAPEST, ETELE ÚT 32C.

Termékkategóriák

Mi befolyásolja a kávé ízét?

2020.06.04.

Mi befolyásolja a kávé ízét?

Közel 1200 ízaromát különböztethetünk meg, ha kávéról beszélünk. Ezt már nyugodtan nevezhetjük az ízek variációjának. A kérdés az, hogy mi befolyásolja a kávé ízét?

Mi befolyásolja a kávé izét?

A világ összes kávéjának közel száz százaléka vagy Arabica vagy Robusta. Mi a különbség a kávéfajták között és hogyan befolyásolja az ízt a termesztés helye? Alább tisztázzuk az ízek fogalmát, és elmondunk egy kicsit többet arról, hogy mire számíthatsz, ha például etióp Arabica kávét veszel.

Amikor megkóstolsz egy kávét, nem különösebben nehéz megállapítani, hogy Robusta vagy Arabica kávébabból készült-e, hiszen nyilvánvaló különbség van a két kávé íze között. Ám hozzávetőlegesen 800-1200 lehetséges aroma létezik, mely egy sor ízvariációt nyújt a különböző kávétípusok között, még akkor is, ha ugyanolyan kávéfajtáról van szó.

A kávét különböző magasságban termesztik

Mindkét kávéfajta esetében a termesztés helyének tengerszint feletti magassága erősen meghatározza az ízt.

Az Arabica a hegyvidéki tájakat „kedveli”, a tengerszint feletti 600-2200 méter közötti magasságot. Általában 1200 méter magasan termesztik, ám minél magasabban terem, annál ízletesebb a kávé. A probléma ezzel csupán annyi, hogy minél magasabban van a kávéültetvény, annál több időt vesz igénybe, hogy megérjen.

Ezzel szemben a Robustát általában 0-600 méter közötti magasságban termesztik. A Robusta nagyszerű eszpresszó kávénak, mivel krémesebb lesz tőle. A krém a világosabb, kissé habzó része a kávénak, mely akkor képződik, amikor a kávé olajos összetevői nyomás alá kerülnek.

Vietnám síkságai lehetőséget adnak arra, hogy a legnagyobb Robusta-termelő ország legyen. Ez a növény tartós, nagyobb a terméshozama, ám nem olyan népszerű és keresett, mint az Arabica. Az Arabicát nehezebb termeszteni és kisebb a terméshozama. Éppen ezért drágább, mint a Robusta.

Ízkülönbség a két kávéfajta között

Hogyan különböztessük meg íz alapján a Robustát az Arabicától?

A Robusta íze nehéz, szinte merev. Ebből a kávébabból készült kávéban hangsúlyossá válnak a diófélék és a csokoládé, és szinte egyáltalán nem savas. Ráadásul van egy természetes fanyar íze, mivel a koffeintartalma kétszer akkora, mint az Arabica kávénak.

A termesztés helye befolyásolja a kávé ízét

A kávénak 800-1200 különböző aromája létezik és számos különböző körülmény befolyásolja a kávéfogyasztás élményét.

Természetesen a kávé ízét befolyásolja a fermentáció, valamint a betakarítás és a szárítás időpontja is.

Nagyrészt azonban a termesztés helyén alakul ki a kávé egyedi aromája. Függ attól, hogy milyen a föld, milyen magasságban termesztik a kávét, mennyi csapadékban részesülnek a növények, valamint mennyi napsütés éri ezeket az érési folyamat során.

Melyik országban milyen íz jön létre?

Nagy általánosságban össze lehet foglalni, hogy milyen ízt várhatunk el egy adott országban termesztett kávétól.

Az Etiópiából származó kávénak egyértelműen citrus íze van, olykor trópusi bogyós gyümölcsök is érezhetők rajta.

A Kenyából származó kávébab gyakran feketeribizli ízt hordoz, a kolumbiai kávé pedig a piros alma ízére emlékeztet.

A Nicaraguából származó kávébab fűszeres, csokoládé és dohány ízzel. A vietnámi kávéfajtákban gyakran egyértelműen érződnek a diófélék, emellett a nugátra emlékeztet az íze.

Érdekességként tegyük fel, hogy elhozol Etiópiából egy kávécserjét és elülteted azt Panamában. A végeredmény kicsit sem fog emlékeztetni az etiópiai kávéra.

Nyilvánvalóan rengeteg különböző tényező befolyásolja a kávé ízét, egészen onnantól, hogy hol történik a termesztés, egészen addig, hogy a kávépörkölő üzemben milyen recept alapján pörkölik meg a kávébabot.

A rengeteg aroma előnye, hogy mindig változatossá tehetjük a kávézás élményét. Természetesen előbb-utóbb mindenki megtalálja a maga kedvenc kávétípusát, de kísérletezni mindig izgalmas.

Próbáld ki a Boro kézműves szemes kávé fajtákat, lehet hogy köztük vár a saját ízvilágod, az a különleges kávé, ami a kedvenced lesz!

vissza

Kapcsolat

CC Caffe Club Kft.

1119 Budapest, Etele út 32C.

Mobil: 06 70 772 7577

E-Mail: cccaffeclub@gmail.com


Nyitvatartás:


Hétfő: 9-15;

Kedd: 9-13;

Szerda: 9-15;

Csütörtök: 9-15;

Péntek: 9,00-17,00.

Szombat: ZÁRVA

Megosztás

Kiemelt termékek

Saeco Incanto kávégép

Saeco Incanto kávégép Nettó ár: 60 000 Ft
Bruttó ár: 76 200 Ft

Jura Impressa F90 kávégép

Jura Impressa F90 kávégép Nettó ár: 115 000 Ft
Bruttó ár: 146 050 Ft