MenüBelépek
Használt felújított kávéfőzők garanciával! Szaküzlet: 1119 BUDAPEST, ETELE ÚT 32C.

Termékkategóriák

További 9 tény, amit tudnod kell a kávéról

2020.02.25.

További 9 tény, amit tudnod kell a kávéról

Előző írásunkban megosztottunk 10 tényt, melyek közül néhányat talán még a legelhivatottabb kávérajongók sem tudtak. Alább elmondunk még néhány tudnivalót a kávéról, melyek talán további újdonságot jelentenek.

további 9 teny amit tudnod kell a kávéról - www.caffeclub.eu

Mivel a kávé sokunk mindennapjainak a részét képezi, ezért érdemes róla többet tudni. Talán még a kávézási szokásainkon is változtatunk az ismert tények tükrében. Jöjjön tehát további 9 tény, melyet eddig talán nem tudtunk a kávéról.

1. A kávé árát az időjárás határozza meg

A kávé árát leginkább befolyásoló tényező a brazíliai időjárás. A túl sok szárazság vagy fagy képes egy jövőbeli jelentős készlethiányt indukálni, mely megemeli az árakat.

2. Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa

A világ kávékészletének 40%-át Brazília állítja elő, mely több mint duplája a második és harmadik helyezettnek, Kolumbiának és Vietnámnak. Hawaii az egyetlen amerikai állam, mely tisztán kereskedelmi céllal termeszt kávét. Ennek a kávénak a neve Kona. A kávé számára Hawaii időjárása optimális.

3. A kávé a kezdetekben étel volt

A kezdetekben a kávébogyókat zsírral keverték, hogy energiadús ételeket hozzanak létre. Jemenben borként is fogyasztották, melyet a gyümölcshúsból készítettek, ezt gahwahnak hívták, aminek a jelentése bor. Törökországban kahveh volt a neve, egészen addig, amíg a hollandok el nem kezdték koffie-nak hívni, majd ebből lett a kávé elnevezés.

4. A legerőteljesebb antioxidáns-forrás

Az amerikai Scranton városban látott napvilágot az az egyetemi kutatási tanulmány, mely szerint a kávé vezető szerepet játszik, mint antioxidáns-forrás. Az amerikai kávéfogyasztók 1299 milligramm antioxidánshoz jutnak minden nap az elfogyasztott kávé révén. A tea messze elmarad a kávé mögött 294 milligramm antioxidáns-tartalmával.

5. A kávé volt az első fagyasztva szárított élelmiszer

A kávé ily módon való tartósítása indította el a fagyasztva szárítás technológiáját. Ez az eljárás, miszerint a friss terméket beteszik egy szárítóba, indította el a második világháború ideje alatt az élelmiszerek tartósításának ilyen irányú fejlesztését.

6. Lehetséges a túladagolás?

A kávé túladagolható. A koffein-túladagolás olyan tüneteket okozhat, mint nyugtalanság és émelygés, szabálytalan, túl gyors szívverés és görcsök. Ám ahhoz, hogy a kávét halálos mennyiségben túladagolja valaki, nem kevesebb, mint 100 csésze kávét kell meginni rövid idő alatt.

7. Kávétilalom a történelem során

A történelem során többször is előfordult, hogy megkísérelték a kávéfogyasztást illegálissá tenni. 1511-ben Mekkában a vezetők úgy gondolták, hogy a kávé stimulálja a radikális gondolkodást, ezért betiltották. Ugyanebben az évszázadban Olaszországban is megtörtént, mert a papok úgy vélték, hogy a kávéfogyasztás sátánista cselekedet. A leghosszabb ideig IV. Murad oszmán vezető tudta törvényben tartani a kávéfogyasztás tilalmát, melyet 1623-ban vezetett be. A kávéfogyasztókat súlyosan bántalmazták, majd a tengerbe hajították őket.

8. Elefánttrágyából kávé

Az észak-thaiföldi Aranyháromszög területén több mint húsz elefántot táplálnak a közeli gazdaságokban termesztett kávéval, majd ezután a kávészemeket az elefánt ürülékéből szedik ki. Az elefántok lassú emésztése folyamán a kávéfehérje lebomlik, a kávébabok kissé megerjednek. Az íze enyhén földes és lágy. Ennek a kávénak Black Ivory (fekete elefántcsont) a neve, luxuskategóriába tartozik. A Black Ivory ára kilogrammonként hozzávetőlegesen 1100 dollár. A Kopi Luwak luxuskávét hasonló módon „állítják elő” a cibetmacskák az indonéz szigetvilágban, melynek íze krémes, testes, enyhén karamellás ízű.

9. A kávé a második legnagyobb árucikk

A kávé jelenleg a világon a második legfontosabb árucikk, csak az olaj előzi meg. Napjainkban 50 országban, hozzávetőlegesen 25 millió gazdálkodó foglalkozik kávétermesztéssel.

Ahogy mondani szokták, ahány kávéfogyasztó, annyi kávézási szokás létezik. A CC Caffe Club üzletben arra törekszünk, hogy mindenki képes legyen otthonában elkészíteni kedvenc kávéját. Automata darálós kávégépeink révén ez ma már lehetséges. Nézz körül kávégépeink között és válaszd ki azt, ami leginkább illeszkedik az ízlésedhez és életstílusodhoz!

vissza

Kapcsolat

CC Caffe Club Kft.

1119 Budapest, Etele út 32C.

Mobil: 06 70 772 7577

E-Mail: cccaffeclub@gmail.com


Nyitvatartás:


Hétfő: 9-15;

Kedd: 9-13;

Szerda: 9-15;

Csütörtök: 9-15;

Péntek: 9,00-17,00.

Szombat: ZÁRVA

Megosztás

Kiemelt termékek

Delonghi Magnifica Perfecta …

Delonghi Magnifica Perfecta Cappuccino kávégép Nettó ár: 130 000 Ft
Bruttó ár: 165 100 Ft

Saeco Odea Go kávégép

Saeco Odea Go kávégép Nettó ár: 60 000 Ft
Bruttó ár: 76 200 Ft