MenüBelépek
Használt felújított kávéfőzők garanciával! Szaküzlet: 1119 BUDAPEST, ETELE ÚT 32C.

Termékkategóriák

Kérdések kávégépekről

» Milyen vizet kell használni a kávéfőzéshez?

Vízkő, Vízkeménység

A származási hely függvényében a víz mésztartalma ( kalcium karbonát ) magasabb vagy alacsonyabb. A kemény víz mésztartalma nagyon magas. Különböző keménységi tartományok léteznek, melyek mértékegysége a német keménységi fok (°dH).
» 0 – 7 °dH keménységi tartomány = lágy víz
» 8 – 14 °dH keménységi tartomány = ideális ivóvíz
»15 – 21 °dH keménységi tartomány = kemény víz
» több mint 21°dH keménységi tartomány = nagyon kemény víz

A csapvíz, az artézi víz, az ásványvizek általában 5-35 német keménységi fokosak, pedig a kávégépek a 3 °dH alatti vizeket szeretik.

Megjegyzés: Ez az érték a vízvételi és földrajzi helyenként változó. Ettől eltérően, lehetnek lényegesen magasabb helyi nk értékek. Túl azon, hogy a kemény víz idő előtti meghibásodást okoz, van még egy fontos tényező - lágy vízzel, lényegesen jobb kávé készíthető.

A vízkő a kávégép legnagyobb ellensége - lehetőség szerint a vízkövesedést, érdemes megelőzni - erre többféle megoldás létezik:

- vagy lágy víz használata (előkezelt víz)

- vagy a kávégép víztartályába vízlágyító-betétet kell helyezni, melyet a víz keménységétől függően (3 – 6 havonta) cserélni kell.

Sok készülék manuálisan vagy digitálisan kijelzi a vízkőtlenítés esedékességét, ezt célszerü betartani, de hatásfoka függ attól is, hogy a kávégép hogy van beállítva. Ugyanis a készülékeken többféle fokozatban állítható a vízkőtlenítés rendszerességét figyelő rendszer. A készülékek a vízkőtelenítést akkor jelzik, mikor elérik a felhasználó által megadott átfolyt vízmennyiséget, vagy a lefőtt kávé mennyiségét. Tehát akkor is jelzi a készülék a vízkövesedést, ha lágyvízzel működik. Ha nem használjuk az említett módszereket, akkor utólagos (külső) vízkőtelenítéssel, időszakonként kell a vízkőtelenítést elvégezni.

Megjegyzés: Kizárólag, csak speciálisan a kávégépekhez ajánlott (gyártott) vízkőoldót használjunk! - a kezelési utasításban leírtak alapján.

Ha a kávégépet nem vízkőtelenítjük rendszeresen, ne is kísérletezzünk a már nem megfelelően üzemelő kávégép vízkőtelenítésével - az elhanyagolt kávégép általában annyira lekövesedhet, hogy az csak szakszervizben javítható.

A külső vegyszeres vízkőoldás csak rendszeresen alkalmazva és kizárólag csekély mennyiségű vízkő eltávolíására alkalmas!A csapvíz, az artézi víz, az ásványvizek általában 5-35 német keménységi fokosak, pedig a kávégépek a 3 °dH alatti vizeket szeretik. A karsztvíz ami pl. Magyarország É-i területein többnyire a csapból is folyik, jellemzően 18-35 fok között szokott lenni. Ebből tudnak kialakulni a cseppkőbarlangokból ismert cseppkövek.

A kávéfőzők legnagyobb ellensége a kemény víz! A hő hatására a vízből kicsapódó kalcium karbonát molekulák vastag páncél szerű réteget vonnak a kávégépek vízrendszerének belső felületére.
Mivel ez a réteg rossz hővezető, a fütötest sokkal több áramot fogyaszt a melegítéshez, mint normál esetben.

Kapcsolat

CC Caffe Club Kft.

1119 Budapest, Etele út 32C.

Mobil: 06 70 772 7577

E-Mail: cccaffeclub@gmail.com


Nyitvatartás:


Hétfő: 9,00-17,00;

Kedd: 9,00-16,00;

Szerda: 9,00-17,00;

Csütörtök: 9,00-17,00;

Péntek: 9,00-15,00.

Szombat: ZÁRVA

Vasárnap: ZÁRVA

Megosztás

Kiemelt termékek

Jura Impressa E55 kávégép

Jura Impressa E55 kávégép Nettó ár: 60 000 Ft
Bruttó ár: 76 200 Ft

Saeco Intelia kávégép

Saeco Intelia kávégép Nettó ár: 75 000 Ft
Bruttó ár: 95 250 Ft